Charakterystyka

  • Realizacja inwestycji: 2023
  • Wielkość:
    • - 8 pięter
    • - Powierzchnia piętra: około 8 000 m²
    • - Powierzchnia biurowa: około 48 000 m²
    • - Przestrzeń komercyjna: około 3 700 m²
  • Właściciel: HB Reavis, Bratysława
  • Architekt: Make Architects, Londyn
  • Projekt: HB Reavis, Bratysława


W centrum stolicy Słowacji, Bratysławie, od 2017 roku powstaje dzielnica Nowe Nivy. Ten innowacyjny projekt obejmuje najnowocześniejszą infrastrukturę komunikacyjną z budynkami biurowymi i handlowymi, terenami zielonymi i obiektami rekreacyjnymi. W centrum dzielnicy stanął biurowiec Apollo Nivy, którego fasada zamocowana jest na konsolach CROSSFIX® firmy EJOT.

Budynek jako wyjątkowe miejsce
Planowanie Apollo Nivy nie koncentrowało się wyłącznie na jego późniejszej funkcji jako budynku biurowego. Zgodnie z mottem „Tak jak dom to nie tylko miejsce, w którym śpisz, tak praca to nie tylko biuro”, granice między pracą, a życiem zacierają się. Samego biurowca również można doświadczać. Bogata w okna fasada kryje prawie 48 000 m² powierzchni biurowej rozmieszczonej na ośmiu piętrach. Dużo drewna, organiczne kształty, bujna zieleń, elementy wodne i mnóstwo światła dziennego – w wielu częściach budynku granice między wnętrzem, a tym, co na zewnątrz, są płynne. Centralne aspekty naturalności i dobrego samopoczucia są wyraźnie zauważalne wszędzie, ponieważ projektanci Apollo Nivy są przekonani, że tylko zdrowi i zadowoleni pracownicy mogą osiągnąć wyjątkowe wyniki. Nacisk kładziony jest nie tylko na fizyczną przestrzeń roboczą, ale także na wymiar ludzkiego doświadczenia przestrzeni i wszystko, co z nią związane: lepsze powietrze, woda, warunki oświetleniowe, kontakt z naturą, wsparcie dla ruchu i wiele więcej. Co do zasady, na terenie dzielnicy Nowe Nivy ruch rowerowy ma pierwszeństwo przed samochodami. W związku z tym Apollo Nivy jest bezpośrednio połączone z siecią ścieżek rowerowych i posiada na parterze własne centrum rowerowe na 200 rowerów wraz z obszarem serwisowym, myjniami rowerowymi i prysznicami dla przybywających rowerzystów.

Certyfikat budownictwa zrównoważonego
Apollo Nivy jest projektem aktywnie dążącym do pozyskania prestiżowych certyfikatów "WELL Platinum" i "BREEAM Outstanding" przyznawane budynkom energooszczędnym zaprojektowanym z zsadami zrównoważonego rozwoju. Aby spełnić te kryteria, istotne było zastosowanie paneli elewacyjnych ALUCOBOND® , będących rozwiązaniem łączącym efektywność energetyczną z elastycznością mocowania. Architekci szybko zdecydowali się na wybór systemu podkonstrukcji EJOT CROSSFIX® z kilku powodów. System ten – wykonany ze stali nierdzewnej – minimalizuje mostki termiczne, co skutkuje znacznie lepszymi wartościami U w porównaniu do konsol aluminiowych, ale także charakteryzuje się znacznie większą nośnością. Zmniejsza to liczbę wymaganych konsol, oferując dalsze korzyści w zakresie efektywności energetycznej i redukcji całkowitego śladu węglowego stosowanych materiałów budowlanych.
Zróżnicowany projekt elewacji
Wizja architektoniczna elewacji Apollo Nivy zakładała, aby budynek obejmował różnorodne elementy, w tym różną wysokość poziomych pasów paneli elewacyjnych oraz dynamiczny układ wystających i zagłębionych elementów. Podejście to było możliwe dzięki wykorzystaniu szerokiej gamy produktów oferowanych przez system CROSSFIX®. W biurowcu Apollo Nivy, dla zapewnienia bezpiecznego mocowania elewacji, zastosowano konsole o długości 260 mm i najdłuższym możliwym wymiarze – 400 mm. Dzięki doskonałej nośności konsol można było wykorzystać je również w sposób optymalny i ekonomiczny. Kierując się zasadą „wszystko z jednego źródła”, konsole CROSSFIX® zakotwione są w podłożu dzięki łącznikom fasadowym SDF. Do połączenia profili nośnych z konsolą wykorzystano wkręty EJOT VARIO. Są one odpowiednie do tworzenia punktów przesuwnych i stałych. Wstępnie zmontowana podkładka ślizgowa ze strefą buforową zapobiega nadmiernym siłom naprężającym podczas połączenia. Stale niski docisk zapobiega tzw. efektowi stick-slip (sztywny przesuw), a specjalny drobny gwint zapobiega nadmiernemu dokręceniu.

Wszystko z jednego źródła
Koncepcja systemu stworzonego przez EJOT polega na tym, że wszystkie jego elementy dobierane są precyzyjnie. Ponadto, EJOT działa w ścisłej współpracy pomiędzy poszczególnymi spółkami firmy – w przypadku tego projektu obsługą klienta oraz współpracą z planistami i architektami zajmowała się spółka EJOT Słowacja, którą wspierały zespoły z Austrii oraz Chorwacji. Mimo, że klienci kontaktują się bezpośrednio z jedną lokalizacją, korzystają z wiedzy specjalistów różnych dziedzin w całej Grupie. To właśnie jest cechą charakterystyczną firmy EJOT.